Een aantal mooie opdrachten

Gepubliceerd op 2 oktober 2024 om 10:11

De afgelopen weken ben ik bezig geweest met een aantal hele mooie, bijzondere leuke opdrachten. Ik heb een glas in lood krab gemaakt voor een geliefde, zei was jarig en dit was een kado voor haar. Ze is sterrenbeeld kreeft en ik heb in dit raam de kenmerken van dit sterrenbeeld weergegeven. Ik vond het geweldig om dit te mogen maken voor iemand. Zo'n speciaal kado! 

 

Hieronder een aantal foto's van het maakproces. De eerste foto is het ontwerp zoals het is goedgekeurd. De tweede foto daar heb ik het glas gesneden. Het ligt nu klaar om gebrandschilderd te worden. Dit zie je op de derde foto. Hier is het schilderwerk al helemaal klaar. Ik heb verschillende soorten en kleuren verf gebruikt en ook verschillende lagen. Bijna elk stukje glas is meerdere keren in de oven geweest om de verf in te branden.

 

Ook heb ik geëtst in het blauwe glas langs de rand. Dit betekend dat je een folie op het glas plakt en het deel wat je weg wil etsen uit de folie snijd. Dan leg je het glas in een badje met waterstof fluoride. Dit is een heel sterk zuur wat glas kan oplossen. Je werkt altijd met een afzuiging, gelaatsmasker, een heel pak aan van een speciaal soort kunststof en handschoenen. Als het glas in het badje ligt dan moet je er net zo lang met een kwast overheen blijven wrijven totdat de bovenste kleurlaag op het glas langzaam oplost. Dit heeft met dit glas zeker anderhalf uur geduurd! Je gebruikt hier speciaal glas voor wat Überfang glas wordt genoemd. Dit is blank glas met een dunne kleurlaag bovenop waar je in kunt etsen, graveren of zandstralen. Je kunt hier hele leuke mooie effecten mee bereiken. De kleurlaag op het glas wat ik heb gebruikt was erg dik waardoor het etsen behoorlijk lang heeft geduurd.  

 

Op de vierde en vijfde foto zie je dat ik het glas in het lood aan het zetten ben. Dit was behoorlijk priegelwerk vanwege de kleine stukjes glas en het smalle lood wat ik heb gebruikt. Dit is wel een van de leuke uitdagende stappen bij dit soort werk!

 

Op de rest van de foto's zie je dat het werk klaar is. Ik heb een speciaal steuntje laten maken waar het glas in lood mooi in staat en je het overal neer kunt zetten. 

Ik heb nog een speciaal kado mogen maken voor een dierbare moeder. Ook zei was jarig en mocht dit mooie unieke kado ontvangen van haar dochter.

 

Ook dit was weer een hele leuke, bijzondere opdracht. Ik heb er veel van geleerd en heb nog niet eerder in deze schilderstijl gewerkt. Het heeft mij bijzonder verrast hoe leuk het is om op deze manier te schilderen met brandschilderverf. Het is totaal iets anders als de traditionele brandschilder technieken. Ik ga zeker vaker op deze manier werken in de toekomst!

 

Ik heb eerst een aantal testjes gemaakt om te kijken of ik op een olieverf achtige manier kon schilderen op glas. Er komt veel bij kijken als je gaat schilderen op glas. Als de verschillende kleuren elkaar overlappen of je gaat ze mengen dan kunnen ze gaan reageren met elkaar in de oven omdat deze zijn gemaakt van mineralen, metalen en pigmenten. Deze kunnen een reactie met elkaar aan gaan in de oven waardoor de kleur heel anders wordt als wat je had gedacht. Dit heb ik dus allemaal moeten testen voordat ik het originele werk ben gaan schilderen. Gelukkig is dit allemaal goed gegaan en heb ik alle kleuren kunnen overlappen en mengen zonder gekke resultaten. Hieronder zie je op de eerste foto de eerste basislaag op het originele werk. Daarna zie je twee foto's van de testjes die ik heb gemaakt. De vierde foto is de eerste kleurlaag en de laatste foto daar heb ik nog een tweede kleurlaag opgezet en is het stuk glas in het lood gezet met oogjes om hem op te kunnen hangen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.