glas-in-lood

De techniek glas-in-lood

Het woord zegt het al: glas wat in lood wordt gezet. De basis van glas-in-lood zijn de loodprofielen. Deze zijn er in verschillende maten en soorten (van 4 tot 15 mm). Ze worden op maat gesneden volgens het ontwerp en vervolgens word het op maat gesneden glas in de loodprofielen geschoven. Deze stukken glas worden goed aangetikt zodat ze goed in het loodprofiel passen en er strak in zitten. Zo word het hele raam stukje voor stukje in elkaar gezet. Als het hele raam in elkaar zit worden de kruispunten met tin gesoldeerd. De uitstraling van het raam wordt bepaald door het glas en door de dikte van de loodprofielen.

Ook kunt u ervoor kiezen om het lood te laten patineren. Hierdoor krijgt het lood een authentieke uitstraling. Patina is een oxideermiddel waarmee het lood direct een donkere kleur krijgt. Hierdoor krijgt het de uitstraling van een oud glas-in-lood raam.

Meestal worden glas-in-lood ramen gekit. Dit zorgt ervoor dat het raam steviger word, het glas niet meer rammelt en dat er geen wind of water meer door de loodprofielen heen kan komen. Kitten is alleen nodig als het glas niet in dubbelglas word gezet.

De techniek van glas-in-lood is al zeer oud. Deze techniek is ooit bedacht omdat er in die tijd nog geen ramen konden worden gemaakt uit een stuk glas. Meteen zag men dat glas-in-lood zeer geschikt was voor kunstzinnige doeleinden en kleurrijke creaties. Iedereen kent glas-in-lood van de grote kerkramen. Hier worden vaak Bijbelse afbeeldingen getoond op het glas. Glas-in-lood geeft een sfeervolle uitstraling aan uw bedrijfspand of woning. Het wordt veel toegepast in oude heren- en jaren-dertig-woningen. Ook zien we het steeds meer terug in de nieuwbouwwoningen!

Glas-in-lood moet je niet alleen zien als ramen in een kozijn. Er worden ook raamhangers en wanddecoratie met deze techniek gemaakt. Vraag naar de mogelijkheden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s