Glas fusen
Met het engelse woord futen wordt het samensmelten van verschillende soorten glas bedoeld. In een speciale glas/keramiekoven wordt de temperatuur zo hoog dat het glas 'week' wordt waardoor het samensmelt met andere stukken glas. De stookcurve moet nauwkeurig berekend en ingesteld worden zodat het glas niet breekt en er geen spanning in het glas ontstaat waardoor je later kans hebt op breuken. Door middel van glas fusing kun je veel verschillende effecten bereiken. Hieronder een aantal verschillende technieken uitgelegd.
Tack Fuse
Bij tack fuse wordt de oven hoog genoeg gestookt om het glas aan elkaar vast te smelten, maar niet zo hoog dat het volledig vloeibaar wordt. Stukken glas of glaspoeders lijken dan op elkaar vast gelijmd. Hieronder een voorbeeld van een tackfuse. Het poeder zit maar net vast aan het glas.
Full Fuse
Voor een fullfuse gaat de oven naar temperaturen boven de 800 graden. Bij deze hogere temperaturen wordt het glas meer vloeibaar waardoor stukken glas of glaspoeders echt samensmelten en de harde lijnen van glas afgerond worden. Glas heeft de eigenschap dat het altijd naar 6mm dikte wil dus hier moet je rekening mee houden als je gaat fusen. Je kunt gebruik maken van dammetjes of een mal om toch tot een dikker of dunner eindresultaat te komen. Hieronder wat voorbeelden van een full fuse.
Slumpen en drapen
Je kunt ook stukken glas in een mal vormen. Deze mallen zijn keramisch of van staal en kunnen in de oven gebruikt worden. Door naar temperaturen net onder tackfuse te gaan zakt het glas langzaam in de vorm van de mal. Dit is slumpen. Als je glas over een mal laat smelten dan wordt het drapen genoemd. Met deze technieken worden vooral vaak schalen en vazen gemaakt. Maar laat je creativiteit los en je kunt er allerlei vormen mee creëeren. Hieronder een voorbeeld van een schaal. Hier heb ik eerst twee lagen glas op elkaar gefused met een full fuse en daarna heb ik die plaat geslumpt in een keramische mal.
Poeders fusen
Je kunt ook alleen met glaspoeders werken. Als je deze los op een ovenplaat gebruikt in een dunne laag dan krijg je hele leuke effecten van gesmolten glas met allemaal gaten erin. Dit kun je dan weer gebruiken in ander fusewerk. Je kunt de hele fijne glaspoeders ook gebruiken om te powderprinten. Dit werkt hetzelfde als zeefdrukken. Ook kun je de poeders mengen met behanglijm om er mee te schilderen. Hieronder wat voorbeelden van powderprinten van een logo en dunne laagjes glaspoeder op de ovenplaat die worden gesmolten tot leuke hartjes met gaatjes erin.
Je kunt niet alle glassoorten fusen
Glas heeft een uitzettingscoëfficiënt, ook wel COE genoemd. Als je glas met verschillende COE gaat fusen dan ontstaan er spanningen in het glas waardoor het werk zal gaan barsten. Daarom zijn er speciale glassoorten ontwikkeld om mee te fusen. Hiervan is bekend wat de COE is. Ieder merk heeft zo weer zijn eigen COE dus ook dit is niet onderling te gebruiken. Je bewaart glas van verschillende merken of COE dus het liefst apart.